Gå till innehåll

Kurs & Föreningsbikupor

I år, 2019, har vi, Uppsala läns norra biodlarförening, bestämt oss för att hålla en biodlarkurs för nybörjare. Vi startar tisdagen den 2 april, kl. 18.00--20.00 i Hornbergsgården i Skärplinge. De tre första gånger blir det teorilektioner, sedan kan vi förhoppningsvis ha lite praktiska övningar där vi tittar in i föreningens bikupor som finns vid Hornbergsgården. Det praktiska arbetet beror helt och hållet på hur vädret blir. Det blir ca. 10 tillfällen totalt under perioden april-september, och kostnaden är 1600:- inkl. studiehäfte och bok. Anmälan går bra att göra till info@cnorrabin.se

                                                                                                                                 

Vad betyder egentligen alla termer som används inom biodlingen? Här är en början till ordlista inom biodling, som tagits fram av Lars-Martin Liljenvall. Den kommer att uppdateras kontinuerligt. Om du saknar ord som borde vara med här skicka ett mail till sbr@biodlarna.se. Hämta ordlistan för biodlare här.

Kursmaterialet, och andra intressanta böcker om biodling som finns att köpa, hittar du SBR´s hemsida. Klicka här


Kurs 2017  

Kursupplägget 2017 var en uppföljningskurs, och vi inriktade oss på praktiska övningar och aktuella frågor från medlemmarna. Naturligtvis följde vi bi-året med dessa olika uppgifter. Det blev 5 träffar, med början i mitten på maj och kostnaden var 300:-/familj. Om du vill köpa en avläggare ska du höra av dig till någon i styrelsen så att vi kan planera för detta. Den teoretiska delen baserar sig på tidigare kursmaterial och vi förutsätter att du läser detta själv hemma. Tidigare kursmaterial består av "Min biodling - arbetsbok för deltagare" samt "Boken om biodling" eller "Bin till nytta och nöje". Föreningen rekommenderar "Boken om biodling".

Kursplan

Vad ska man titta efter en varm dag tidigt på våren, att göra en avläggare samt varroabekämpning vid >+15 .
Klicka här  för dokument som visar mer detaljerat kursinnehåll.

Att göra en dragbiavläggare , olika problemlösningar på hur man kan komma till rätta med ilskna bin som är svåra att hantera.  Klicka här för dokument som visar mer detaljerat kursinnehåll.

Viseceller i avläggaren som gjordes den 21 maj.

Uppföljning av de avläggare som gjordes, äggläggning? behövs förstärkning? märka drottningar. Klicka här  för dokument som visar mer detaljerat kursinnehåll. Samt Rapport från Bikurs 3

Slungning, honungshantering, ympning, bihusesyn. Klicka här  för dokument som visar mer detaljerat kursinnehåll med kommentarer på det som diskuterades.  Tabell för vinterfodring hittar du här.

Honungsbedömning och summering av biåret. Klicka här  för att läsa minnesanteckningar från mötet.